Visezi să fii propriul tău șef, să ai un program flexibil, să lucrezi de oriunde vrei și să câștigi bani făcând ceea ce îți place? Dacă îți dorești mai multă libertate pe plan profesional, să fii freelancer s-ar putea să ți se pară alegerea ideală. Însă, înainte de a renunța la statutul de angajat și de a deveni liber profesionist, ar trebui să știi ce înseamnă freelancing-ul și să iei în considerare avantajele și dezavantajele unei astfel de schimbări profesionale.
Ce este un freelancer?
Un freelancer sau un liber profesionist este o persoană care lucrează independent, oferind anumite servicii în schimbul unei sume de bani. Acesta nu depinde pe termen lung de un angajator, ci colaborează cu clienți diferiți pentru proiecte punctuale.
În ce domenii lucrează un freelancer?
Există o mulțime de domenii în care poate activa un freelancer. Printre cele mai întâlnite se numără programarea, design-ul grafic și web design-ul, copywriting-ul și content writing-ul, traducerea, producția și editarea video sau foto, ilustrația, planificarea și managementul evenimentelor etc.
Care sunt avantajele de a fi freelancer?
- Program de lucru flexibil – Unul dintre cele mai mari avantaje ale muncii în regim freelance este faptul că nu ești constrâns de un orar fix. Poți lucra oricând dorești și să profiți la maxim de orele în care ești cel mai productiv. Fie că ești o persoană matinală sau o „pasăre de noapte”, poți lucra în ritmul tău propriu, în momentele în care dai cel mai mare randament.
- Posibilitatea de a lucra de oriunde – Ca freelancer, nu ești restricționat să lucrezi de la un anumit birou. Tu alegi dacă lucrezi de acasă, dintr-o cafenea, din vacanță sau de oriunde ai mijloacele necesare realizării proiectelor.
- Control asupra volumului de muncă și a proiectelor – Ca freelancer, ești propriul tău șef. Îți stabilești singur volumul de muncă, tarifele și deadline-urile proiectelor. De asemenea, poți alege clienții cu care vrei să colaborezi și proiectele la care dorești să lucrezi.
- Venituri mai mari – Ca freelancer, tu decizi cât ești dispus să muncești și, astfel, cât câștigi. Veniturile tale pot crește în funcție de numărul proiectelor contractate și de tarifele stabilite de tine. În plus, tot profitul este al tău. Dacă ești suficient de ambițios, dedicat și pasionat de ceea ce faci, poți câștiga mai mult decât salariul mediu pe economie.
Care sunt dezavantajele de a fi freelancer?
- Venituri variabile – Cel mai mare dezavantaj întâmpinat de freelanceri este nesiguranța financiară. Ca freelancer, nu te poți baza pe un venit lunar constant. Este posibil să ai perioade cu un volum mare de muncă și, implicit, venituri consistente, dar și luni cu puține proiecte, în care veniturile vor scădea considerabil. O altă problemă constă în posibile respingeri ale proiectelor de către clienți și, implicit, de neplată. De asemenea, trebuie luat în calcul că la începutul activității de freelancer, câștigurile vor fi mai mici. De aceea trebuie să deprinzi o bună gestiune financiară și să pui bani deoparte pentru situații neprevăzute.
- Lipsa beneficiilor în caz de boală – În cazul în care te îmbolnăvești, ca freelancer nu ai parte de concediu medical plătit și nu ai cui să delegi sarcinile pentru proiectele în curs, astfel că amânarea acestora și nerespectarea deadline-urilor îți poate afecta negativ întreaga activitate.
- Ai mai multe responsabilități – Când lucrezi ca liber profesionist, trebuie să te ocupi de toată partea administrativă a activității tale: vânzări, contabilitate, marketing etc. La început va trebui să investești mult timp și resurse în promovarea ta, pentru a-ți putea crea un portofoliu de clienți. De asemenea, trebuie să iei în calcul că nu ai colegi cărora să le ceri sfaturi și cu care să îți împarți task-urile.
Așadar, activitatea de freelancer poate oferi multă libertate, dar poate ascunde, totodată, incertitudini și riscuri majore. Dacă ești o persoană care preferă siguranța, ai putea opta pentru un loc de muncă stabil.
Care sunt avantajele de a fi angajat permanent?
- Venit stabil – Siguranța financiară și confortul psihic pe care îl oferă un salariu fix sunt principalele motive pentru care mulți oameni aleg să lucreze în continuare ca angajați într-o companie/instituție etc.
- Beneficii – Companiile pot oferi angajaților asigurări de sănătate private, concedii de odihnă și concedii medicale plătite, bonusuri salariale etc.
- Formare personală și profesională – Ca angajat poți participa gratuit la conferințe, workshop-uri, cursuri și training-uri de dezvoltare personală și profesională, care te vor ajuta să evoluezi și să îți îmbogățești CV-ul.
Care sunt dezavantajele de a fi angajat permanent?
- Program de lucru fix – Ca angajat ești condiționat de respectarea unui program fix, în care trebuie să îți îndeplinești sarcinile. Un astfel de program reprezintă un factor de stres, îți poate reduce productivitatea și afecta viața personală.
- Subordonarea – Un alt dezavantaj în cazul în care ești angajat este presiunea venită din partea șefilor, care îți impun reguli, îți trasează sarcini și îți controlează și evaluează activitatea.
- Muncă suplimentară neplătită – De multe ori, ca angajat lucrezi peste program, fără a avea beneficii salariale pentru efortul suplimentar depus.
- Riscul de concediere – Atunci când ești angajat există mereu riscul de a fi concediat: fie pentru motive care țin de performanța ta, fie din cauza restructurării companiei, falimentului etc.
Atât viața de freelancer, cât și cea de angajat permanent, vine cu avantaje și dezavantaje. Pentru a lua decizia corectă pentru cariera ta, este important să te gândești ce îți dorești de la un loc de muncă, să îți cunoști nevoile financiare și să evaluezi riscurile fiecărui tip de job.
Freelancer în România
Conform unor statistici Eurostat din anul 2018, 17% din forța de muncă din România era liber-profesionistă. Tot mai mulți români aleg să renunțe la statutul de angajat permanent și să lucreze independent. În prezent, majoritatea freelancerilor din România activează în domeniul programării, web design-ului, marketing-ului online, traducerilor și consultanței în afaceri.
Cum găsești un job ca freelancer în România?
Una dintre cele mai mari provocări la începutul carierei de freelancer este să te faci cunoscut. O modalitate bună de a face acest lucru este să te înscrii pe platforme de freelancing, unde poți colabora cu clienți din toată lumea. Printre site-urile cu joburi pentru freelanceri se numără:
Cum îți desfășori activitatea de freelancer în mod legal?
Dacă obții venituri ca freelancer, este important să te ocupi de evidența contabilă și să te înregistrezi sub o formă juridică. Cele mai utilizate forme juridice sunt SRL (societate cu răspundere limitată) sau PFA (persoană fizică autorizată).
Înregistrarea sub o formă juridică implică încadrarea într-un regim fiscal specific fiecărei forme, declararea veniturilor și obligativitatea plății unor taxe către stat. Majoritatea freelancerilor din România adoptă PFA, deoarece implică mai puțină birocrație și este mai ușor de gestionat din punctul de vedere al contabilității.
Dacă te-ai hotărât să devii freelancer, dar încă ai nelămuriri, ne poți contacta acum și îți vom oferi sfaturi utile pentru afacerea ta.