Întrebări interviu, două cuvinte care atunci când sunt asociate trezesc o stare de teamă și provoacă la căutarea de răspunsuri cât mai potrivite pentru a fi aleși.
Cel puțin o dată în viață a trebuit să susținem un interviu, fie el pentru universitate, job sau alte asociații și organizații. Dacă întrebăm pe cineva care e cel mai înspăimântător lucru când vine vorba de interviuri, cel mai probabil va spune scurt și la obiect „întrebări interviu” și desigur răspunsurile care sunt așteptate.
În următorul articol vom prezenta pe scurt câteva sfaturi pentru a te elibera de o parte din grijile care apar o dată cu interviurile și ce răspunsuri le-ar plăcea angajatorilor să primească la acele întrebări clasice de tip „întrebări interviu”.
Cum să te pregătești înainte de interviu?
Înainte de a aplica pentru un interviu ar fi bine să te informezi despre ce implică postul pentru care dorești să aplici și despre compania sau asociația care îl oferă. Acest lucru te va ajuta să răspunzi la întrebările ce îți vor fi adresate pe parcursul interviului și va arăta că îți dorești și ești interesat de postul respectiv.
În seara de dinaintea interviului, un alt lucru important, este să te odihnești. Este benefic să te culci mai devreme pentru a-ți încărca bateriile. Deși ai multe emoții și este probabil să îți fie greu să adormi este bine să stai să te odihnești.
În ziua interviului ar fi bine să iei câteva lucruri în considerare. Cel mai important lucru este să fii punctual. Dacă interviul este pe internet neapărat să verifici conexiunea internetului, având în vedere că în perioada aceasta foarte multă lume folosește rețeaua de internet, mereu pot exista probleme. În cazul în care acestea apar trebuie să anunți angajatorul, că au apărut probleme tehnice și împreună să găsiți o soluție.
Pe lângă acestea, poartă o ținută corespunzătoare postului pentru care aplici. În cazul în care jobul este unul mai formal și îmbrăcămintea ar trebui să fie office, dar dacă dorești să te angajezi la un job care nu necesită atâta rigurozitate, poți adapta o ținută casual.
La ce să te concentrezi în timpul interviului?
Interviul a început și emoțiile încep ușor să scadă. Îți recomand să răspunzi sincer la întrebări și să fii tu însuți, prezentând cea mai bună variantă a ta.
1. Mimica și gestica
Pe lângă acestea este bine să mai ai în vedere și alte lucruri. De exemplu, contactul vizual cu cel care îți ia interviul este un plus, deoarece semnifică încredere și interes față de discuția care se poartă. Chiar dacă este greu să privești în ochi un om care îți analizează fiecare mișcare, acest lucru îi va demonstra cât de încrezător ești.
Tot din punct de vedere al limbajului corpului, o poziție relaxată și un limbaj mimico-gestual, conform întrebărilor și discuției, reprezintă un mod foarte ușor de a transmite informații. O persoană care stă foarte cocoșată și cu privirea în pământ pare mai puțin sociabilă decât cineva care ține mâinile pe lângă corp și privește interlocutorul.
2. Răspunpunsuri clare la întrebările de tip „întrebări interviu”
Urmează să îți fie adresate un șir de întrebări clasice tip „întrebări interviu”, la care va trebui să răspunzi cât mai concis și clar, iar fiecare răspuns să fie alăturat de un argument sau un exemplu din experiența personală. De asemenea, trebuie să fii foarte atent la ce te întreabă și să oferi un răspuns pe subiectul discutat. Deși aceste așa numite „întrebări interviu” pot aduce dificultăți în găsirea unui răspuns, trebuie privite ca orice altă întrebare la care se poate oferi un răspuns. Nu există răspunsuri corecte sau greșite, deoarece în general angajatorii doresc să cunoască persoana care candidează pentru acel post și dacă ar fi potrivită pentru a îndeplini nevoile companiei.
4. Găsirea de soluții pentru o situație ipotetică
Un alt mod de intervievare este prezentarea unor situații ipotetice în care tu va trebui să răspunzi cum ai reacționa. Inițial poate să pară ceva mai dificil, însă nu este deloc. La acest tip de întrebări e recomandat să îți iei câteva secunde de gândire pentru a schița o idee mai largă, după care să prezinți exact modul în care te-ai comporta, dar și câteva alternative pentru diverse reacții a interlocutorilor ipotetici. Aici poți găsi idei cât mai inovative de soluționare a problemelor, dar care să poată fi realizate în viața reală.
5. Îmbrăcămintea
În funcție de răspunsul oferit angajatorul observă tipul de persoană pe care o reprezinți, așa că este bine să formulezi un răspuns cât mai original, dar care să te reprezinte ca persoana care ești cu adevărat.
Ce vrea angajatorul să afle la finalul interviului?
Angajatorul are ca scop final să observe potențialul fiecărui candidat, pentru a îl putea alege pe cel mai bun. Două lucruri pe care le va urmări sunt: argumentele pe care le aduci în motivarea alegerii acestui post și cât de dispus ești să te dedici muncii pe care urmează să o depui în urma acestei angajări.
La finalul interviului pentru a arăta că ești cu adevărat interesat de ceea ce oferă această oportunitate, e recomandat să pui întrebări legate de cum este să lucrezi acolo, care este atmosfera din locul de muncă, dacă poți primi o carte de vizită.
Întrebări interviu – sfaturi pentru oferirea de răspunsuri
În următoarea secțiunea vei regăsi un set de întrebări interviu, care sunt des întâlnite și sfaturi care să te ajute să oferi un răspuns cât mai original, dar la subiect.
Menționează trei caracteristici care te reprezintă. / Dacă ar trebui să alegi trei caracteristici care să te reprezinte cel mai bine care ar fi acestea?
SFAT: La această întrebare poți oferi răspunsuri clasice cum ar fi creativitatea, faptul că lucrezi bine în echipă sau organizarea bună a timpului. Orice calitate prezinți, trebuie să aduci și o scurtă motivație și exemple care să reflecte că o deții, de ce te reprezintă sau un moment în care ai dat dovadă de aceasta.
Care sunt slăbiciunile tale?
SFAT: Această întrebare te poate pune în dificultate, deoarece este mai dificil să acceptăm defectele sau părțile mai puțin plăcute la persoana noastră. Însă, dacă asiguri angajatorii că ești dispus să lucrezi la aceste aspecte și să te dezvolți, aceștia vor observa partea ta umană, dar și dorința de a deveni cea mai bună variantă posibilă pentru a putea îndeplini sarcinile.
Cum îți imaginezi o zi în această firmă/ organizație/ universitate?
SFAT: Înainte de a răspunde la această întrebare este bine să te fi informat despre ce implică postul pe care dorești să îl obții. După ce știi în mare atribuțiile pe care le vei avea, va fi foarte ușor să prezinți pe scurt o zi. În acest caz poți veni și cu idei noi, care să îmbunătățească activitatea pe care o vei desfășura.
De ce să te alegem pe tine?
SFAT: Și aceasta poate fi o întrebare cu două tăișuri, deoarece trebuie să-ți prezinți calitățile, dar nu să exagerezi și să minți despre anumite lucruri pe care știi să le faci. Aici vei realiza un mic rezumat a tuturor abilităților și competențelor pe care le deții și cum te vor ajuta în îndeplinirea atribuțiilor pe care solicită postul pentru care se ia interviul.
Pentru a afla mai multe detalii legate de procesul de recrutare și ce se întâmplă înaintea susținerii unui interviu accesează acest link. Iar pentru a te pregăti mai bine pentru interviu poți să te pregătești și cu ajutorul acestor articole de la două companii care publică anunțuri de angajare: BestJobs și MyJob și care ating acest subiect, care pare înspăimântător la prima vedere, „întrebări interviu”.
Sperăm că acest articol cu subiectul „întrebări interviu” vă va fi de folos atunci când veți susține un interviu.
Mult succes în a pune în aplicare ce ați găsit de folos din articolul nostru „Întrebări interviu – care sunt și cum să răspunzi la ele”!