Cu siguranță fiecare dintre noi ne gândim în contextul actual la viitor, la cum se va dezvolta societatea din punct de vedere economic și social, și implicit ne gândim la cele mai căutate meserii de viitor. Pandemia de Coronavirus a dat peste cap viața tuturor și a afectat mai ales domeniul economic, multe fabrici ajungând să dea faliment din cauza lipsei vânzărilor.
Este posibil ca persoanele care au un job stabil să nu fie interesate să afle despre aceste meserii de viitor, însă conform unui studiu realizat de BestJobs, s-a constatat că 54% dintre salariații români se gândesc să își schimbe locul de muncă anul acesta, iar 28% au și început să își caute un nou loc de muncă. Cine s-ar fi gândit acum 2 ani că vom ajunge în situația actuală a pandemiei? Din acest motiv trebuie să fim pregătiți pentru orice situație și ar fi bine să fim atenți la ce fel de meserii de viitor se vor cere pe piața muncii și să ne orientăm într-o direcție benefică nouă pe plan profesional.
Acest articol are ca obiect, după cum am precizat, realizarea unei analize cu privire la cele mai căutate meserii de viitor.
Efectele automatizării și digitalizării asupra pieței muncii în viitor
Ținând cont de faptul că automatizarea și digitalizarea sunt într-un proces continuu, acestea vor avea un impact major asupra așa-numitelor meserii de viitor. După cum putem observa, procesul de automatizare a devenit atât de dezvoltat încât roboții pot înlocui cu ușurință oamenii din firme și se preconizează că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat la nivel global.
În China spre exemplu, roboții industriali se ocupă aproape integral de procesul de fabricație, iar prezența angajaților în firme este infimă. Chinezii au introdus doar în anul 2018, 60 de noi companii de inteligență artificială care au intrat pe piața învățământului privat, iar realizările acestora sunt incredibile. Aceste companii se ocupă de monitorizarea și îndrumarea procesului de învățare la copii cu ajutorul anumitor software. După spusele chinezilor, aplicațiile vor ajunge chiar să prezică, în funcție de nivelul cunoștințelor și de IQ, viitoarele meserii ale copiilor, ceea ce este de-a dreptul incredibil.
Este uluitor cum industria evoluează într-un ritm atât de scurt, iar dezvoltarea automatizării și digitalizării, vor provoca cu siguranță dispariția anumitor locuri de muncă, iar roboții vor prelua execuția sarcinilor repetitive la nivelul companiilor. Însă aceste procese vor avea și efecte pozitive asupra pieței muncii, deoarece vor apărea locuri de muncă noi, dar care vor solicita un număr mai mare de cunoștințe în domeniul noilor tehnologii.
În urma realizării mai multor studii, s-a dedus faptul că o creștere de 10% a gradului de digitalizare ar duce la o scădere cu 1,02% a ratei șomajului. Acest lucru se va observa în economiile din Asia de Est, Asia de Sud și America Latină, care beneficiază în total de peste 4 milioane de locuri de muncă create ca urmare a digitalizării acestor regiuni.
Datorită acestui proces de digitalizare, productivitatea va avea un grad mai ridicat, însă unii angajați din țările avansate vor fi nevoiți să emigreze în țările mai puțin dezvoltate, cu un grad de digitalizare mai redus. În cazul în care mașinile și roboții vor prelua tot mai multe activitățile realizate de oameni, se vor pierde multe abilități și competențe fizice, manuale și chiar intelectuale.
Meserii de viitor
Înainte de a trece concret la prezentarea câtorva meserii de viitor, voi relata o estimare interesantă. S-a estimat că două treimi dintre elevii de la grădinița de astăzi vor avea locuri de muncă la maturitate care nu există în prezent. Acest lucru nu trebuie să ne sperie. Cu siguranță multe dintre meserii vor exista, însă vor suferi unele modificări. Alte meserii vor dispărea complet, cum s-a întâmplat și cu cele din trecut: lampagiu, telefonist, detector de avioane, aranjator de popice și multe altele.
1. Dezvoltator de software (Software developer)
Toate aparatele pe care le numim „inteligente” și le utilizăm în fiecare zi cum ar fi telefonul mobil, calculatorul, laptopul, chiar și roboții funcționează cu un anumit software.
Internetul, care este în ziua de astăzi indispensabil pentru noi, se dezvoltă tot mai mult, fapt pentru care apar tehnologii precum cea 5G, 6G. Datorită acestui lucru, nevoia de angajați în domeniul softurilor va fi tot mai mare, iar acest job dominând piața muncii. Și să nu uităm că aceștia sunt și foarte bine plătiți.
Deci, dacă vă place programarea și sunteți pasionați de tot ce înseamnă tehnologie, vă sfătuiesc să faceți o facultate sau niște cursuri în acest domeniu, iar dacă sunteți pricepuți, veți avea ocazia să profesați una dintre cele mai de succes meserii de viitor.
2. Analist de date
Datorită dezvoltării întreprinderilor, nevoia de sisteme de date este și ea tot mai mare. Acest job necesită lucrul cu numere, cu statistici, cu interpretarea de date, cât și abilități de comunicare și de prezentare a proiectelor și analizelor realizate.
Accesând acest link, veți afla mai multe despre abilitățile necesare acestui job.
3. Specialist în conținut digital
Cum tot vorbisem despre procesul de digitalizare care se manifestă la un nivel foarte avansat, nevoia de specialiști în acest domeniu este și va fi în continuare extrem de mare. Pe Internet, cât și pe rețelele de socializare suntem atrași de conținuturi noi, de informații de divertisment, iar un specialist în conținut digital face față cu brio acestor nevoi sociale constante.
Puteți afla mai multe despre marketing-ul digital dând un click pe acest link.
4. Analist de securitate informațională
Zi de zi accesăm rețelele noastre personale de socializare, introducem date personale despre noi și nu ne gândim că aceste date pot fi descoperite și utilizate de așa numiții hackeri. Din această cauză va fi nevoie de forță de muncă pentru a proteja datele importante ale țării și ale organizațiilor guvernamentale.
Putem observa că hackerii sunt din ce în ce mai pricepuți și siguranța sistemelor de securitate devine tot mai scăzută. De aceea, se preconizează că domeniul securității cibernetice va oferi cât mai multe meserii de viitor pentru generațiile viitoare.
5. Inginer biomedical
Domeniul medicinei este și va fi mereu într-o continuă dezvoltare și perfecționare. Avem nevoie masivă de ingineri biomedicali, care să proiecteze dispozitive medicale sofisticate, de ultimă generație, echipamente medicale, implanturi biologice care să revoluționeze medicina.
Aici puteți descoperi Cum să devii inginer medical.
6. Inginer genetic
Ingineria genetică este o metodă prin care se modifică genomul natural al unui organism prin adăugarea de fragmente noi de ADN. În acest fel se creează organisme reprogramate genetic al căror genom se transmite stabil la sute de generații viitoare și care nu rezultă în urma procesului de selecție naturală. Tehnologia ingineriei genetice avansează rapid și se pare că inginerii genetici vor putea modifica tot mai ușor genomul organismelor. Acest job sigur se va clasa printre acele meserii de viitor căutate de tineri.
7. Tehnician de imprimare 3D
În urmă cu 10 ani, imprimantele 3D erau scumpe, de aceea erau disponibile doar pentru companii cu venituri mari. Acum ele sunt la un preț mai accesibil și sigur vor lua mare amploare la nivel global. Așa că tehnicienii specializați în domeniul imprimării 3D vor avea o cerere din ce în ce mai mare în viitorul apropiat. Pentru acest job este nevoie de cunoștințe medii/avansate în programe de proiectare CAD, grafică vectorială, modelare organică și îndemânare în asamblarea machetelor.
8. Tehnician în domeniul energiei eoliene
Lumea are nevoie de energie eoliană și dezvoltarea acesteia este necesară mai ales în România, unde gradul de poluare a aerului este foarte ridicat. Se fac eforturi la nivel global pentru a combate schimbările climatice drastice din ultima perioadă, iar energia eoliană este una dintre sursele majore de combatere a acestora.
Din 2000 până în 2015, capacitatea eoliană cumulată în întreaga lume a crescut de la 17.000 MW la peste 430.000 MW. Dacă acest ritm de creștere continuă, experții din industrie prezic că până în anul 2050, o treime din nevoile globale de energie electrică vor fi acoperite de energia eoliană. De aceea, meseria de tehnician în domeniul energiei eoliene va fi una dintre cele mai căutate meserii de viitor.
Puteți accesa articolul Energia eoliană pentru a afla mai multe informații pe acest subiect.
Aceste meserii de viitor sunt doar câteva dintre meseriile preconizate ca fiind căutate în viitor, însă ele necesită și anumite abilități pentru a fi desfășurate.
Abilități căutate în viitor
Că tot vorbisem despre meserii de viitor, trebuie implicit să vorbim și despre niște abilități și aptitudini care vor fi căutate în viitor. După cum am putut observa, aceste meserii de viitor se axează mai mult pe domeniul tehnic, deci avem nevoie de studii superioare și multă muncă de perfecționare, dar și de anumite abilități, care cred eu că nu se vor schimba prea mult față de cele actuale. Diferența va consta doar în nivelul de pregătire din domeniul tehnic care va fi mult mai ridicat față de cel actual, pentru fiecare job în parte.
Dintre abilități amintim:
- Abilitățile digitale și tehnice
- Adaptabilitatea
- Gândirea analitică
- Capacitatea de a lucra în echipă
- Capacitatea de a rezolva probleme și situații noi
- Capacitatea de a gestiona situațiile de stres
- Capacitatea de a lua decizii într-un timp scurt
- Capacitatea de a interacționa ușor
- Spiritul antreprenorial
- Creativitatea
Dacă v-a plăcut articol nostru, vă așteptăm să ne urmăriți în continuare pe pagina Resurse umane.ro și pe pagina noastră de Facebook ResurseUmane.ro.