Aveți nevoie de ajutor în redactarea unei scrisori de motivație?
Acest articol vă va ajuta să structurați o scrisoare de motivație cât mai atractivă.
Ce este o scrisoare de motivație?
Scrisoarea de motivație este cunoscută și cu denumirea de scrisoare de intenție sau prezentare.
O scrisoare de motivație este un document, care se atașează CV-ului la angajare. Prin intermediul acesteia persoana care dorește să fie angajată îi prezintă angajatorului de ce ea ar fi candidatul ideal pentru postul respectiv.
În totalitatea ei o scrisoare de motivație trebuie să prezinte abilitățile celui care dorește să se angajeze, dar și care sunt calitățile sale, care îl vor ajuta pe angajator.
În funcție de „publicitatea” pe care cineva și-o face prin CV și această scrisoare de motivație, angajatorul poate determina dacă este candidatul ideal pentru a îndeplini sarcinile din cadrul acelui post de lucru.
Când se cere o scrisoare de motivație?
După cum am spus și mai sus, o scrisoare de motivație se completează la angajare. Mulți angajatori o solicită pe lângă CV, deoarece e primul pas înspre a putea observa personalitatea posibilului viitor angajat și motivația sa în vederea obținerii locului de muncă.
Pentru a afla mai multe detalii despre procesul de recrutare și pașii pe care angajatorii îi urmează când oferă un post pe piață accesați acest link. Iar dacă aveți nevoie de și mai multe informații și sprijin găsiți pe pagina SERVICII.
Ce se urmărește printr-o scrisoare de motivație?
Cu ajutorul unei scrisori de motivație angajatorul poate intui stilul de exprimare al posibilului angajat și motivele pentru care acesta își dorește acel loc de muncă.
Pe lângă prezentarea „punctelor forte” personale trebuie să scrieți și de ce credeți că ar trebui să fiți angajat pe postul respectiv și cum ați putea ajuta la creșterea eficienței din întreaga structură a firmei.
Structura pentru o scrisoare de motivație
O scrisoare de motivație ar trebui să conțină cel puțin trei părți obligatorii.
- Introducerea
- Cuprinsul
- Concluzia
În partea de introducere și concluzie se folosesc anumite formulări standard, pentru a păstra formalitatea unei scrisori de motivație. La început se precizează pe scurt motivul, iar în încheiere puteți scrie că sunteți mereu disponibil pentru a fi contactat.
În cuprins se prezintă competențele pe care le dețineți și cum puteți ajuta la dezvoltarea companiei.
Când redactați scrisoarea de motivație urmăriți acești pași:
- Scrie informații utile, care te avantajează pentru poziția respectivă
- Folosește formatările standard: Times New Roman, cu spațiere între rânduri de 1,5 și dimensiunea fontului de 12
- Formulează propoziții scurte și concise (Propozițiile lungi pot să își piardă din sens și să fie greu de înțeles)
- Utilizează un limbaj adecvat
- Structurați toate informațiile în maxim o pagină A4
Ce ar trebuie să conțină scrisoarea de motivație?
După cum am spus și mai sus, scrisoarea e structurată în trei părți mai mari.
În prima parte se precizează postul pentru care se aplică și de unde ați aflat de acesta. În general se folosesc formulări standard, pentru a părea cât mai oficial.
De asemenea, și în concluzie se folosește o formulă standard, în care se precizează că sunteți disponibil oricând pentru a afla mai multe detalii despre oportunitatea de a colabora.
Cea mai stufoasă parte este cuprinsul. Aici menționați studiile pe care le aveți, și alte cursuri care v-au pregătit pentru a fi un candidat ideal pentru acest post. De asemenea, se precizează „punctele tari” personale, care vă reprezintă ca un angajat bun.
Mică secțiune de sfaturi pentru formularea cuprinsului
- Folosiți verbe de acțiune care sugerează implicarea
- Evitați folosirea cuvintelor negative
- Nu reproduceți tot ce este în CV (preluați doar părțile mai importante, care arată cu adevărat calitățile benefice pentru acest post)
- Folosiți un limbaj adecvat postului, dar care să reprezinte și personalitatea dumneavoastră
Este recomandat să:
- NU specificați nevoia de bani
- NU specificați la motivație că acesta este visul dumneavoastră de mic (poate părea o structură clișeică, care nu reprezintă această dorință de dezvoltare personală)
Model de scrisoare de motivație
Nume și prenume:
Adresă:
Telefon:
E-mail:
Data:
Stimate Domnule/Doamnă,
Vă adresez această scrisoare ca răspuns la anunțul dumneavoastră pentru postul ______ găsit pe site-ul ____.
(urmează să precizați studiile pe care le aveți, competențele personale și câteva motive pentru care ați fi candidatul ideal pentru acest post)
(puteți face referire și la CV-ul trimis)
Dacă veți considera că motivația și abilitățile mele sunt oportune pentru a obține un loc în cadrul companiei dumneavoastră, sunt disponibil pentru a fi contactat în orice moment, pentru a discuta detaliile unei posibile colaborări.
Cu deosebită considerație, (nume și prenume)
În cazul specificaților din paranteză veți completa cu informațiile care se aplică dumneavoastră, folosind un limbaj adaptat cerințelor locului de muncă.
SFAT: Înainte de a trimite scrisoarea angajatorului este recomandat să o dați unui prieten sau membru a familiei să o citească. După cum spune și expresia ”Patru ochi sunt mai buni decât doi”, în acest mod prietenul va putea să vă ofere anumite sugestii la care nici nu v-ați fi gândit.
Ar trebui să anexezi scrisoarea de motivație CV-ului, chiar dacă nu se cere?
Având în vedere că angajatorul nu a cerut scrisoarea de motivație, nu este necesar să o anexați. Însă, în special dacă trimiteți aplicația online, puteți să o atașați în mail-ul în care trimiteți și CV-ul. Astfel angajatorul va avea dovada faptului că dumneavoastră vă doriți acest post și că vă dați interesul pentru a-l obține.
Scrisoarea de motivație tip EUROPASS
În ultimii ani, angajatorii au cerut CV-ul și scrisoarea de motivație după anumite norme stabilite de Uniunea Europeană. Astfel, se folosesc anumite formatări și structuri standard ale acestor două documente. În cazul în care angajatorul funcționează la standardele Uniunii Europene prezentarea documentelor sub acest format vă va aduce un plus în cadrul procesului de recrutare și al alegere al candidaților.
Pentru a afla mai multe de spre CV-ul și scrisoarea de motivație EUROPASS găsiți pe aceste link-uri: CV și scrisoare de motivație de pe site-ul europa.eu.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații și sfaturi pentru redactarea unei scrisori de motivație accesați acest link, unde veți găsi sfaturi și exemple utile în compunerea unei scrisori atractive.