Fișa de post este unul dintre cele mai importante documente din dosarul angajatului. Fișa postului definește funcția și domeniile de responsabilitate și enumeră cerințele pentru cunoștințe și abilități, calități personale și profesionale. Din păcate, nu toate organizațiile acordă o suficientă importanță acestui lucru, astfel încât descrierea funcției poate lipsi sau poate deveni formală și / sau depășită.

Scopul principal al fișei de post este de a defini o referință sau un standard pentru o funcție. Fișa postului vă permite să fiți obiectiv în procesul de recrutare, deoarece nu comparați candidații între cei, ci îi comparați după un standard.

Pentru mine, una dintre cele mai importante lecții învățate în recrutare a fost: asigură-te că există o fișa de post pentru rolul recrutat. A doua lecție importantă învățată a fost: asigură-te că fișa de post reflectă cu adevărat realitatea.

De obicei, angajatorii se confruntă cu următoarele situații:

  • Nu există niciun fel de fițe de post sau există dar nu au legătură cu responsabilitățile reale ale angajaților. Asta înseamnă că oamenii lucrează haotic, dezorganizat, nu știu ce au cu adevărat de făcut, risipa de resurse este una enormă. În plus, există mereu sarcini pe care niciun angajat nu le îndeplinește. Motivul? ,,Nu e treaba mea, nu scrie nicăieri ca eu trebuie sa fac asta.”
  • Există fișe de post și sunt atât de rigide încât împiedică orice evoluție a angajaților. Există companii care țin atât de mult la respectarea fișelor de post încât orice inițiativă a angajaților va fi descurajată și cel mai mic semn de proactivitate va fi înăbușit din fașă.

De asemenea, există și angajați pentru care fișa de post reprezintă de fapt zona de confort. Ei vor face mereu exact atât cât prevede fișa de post, nici mai mult, nici mai puțin. Acest tip de comportament este unul cât se poate de neutru. Nu este toxic, nu este benefic. Acești oameni fie din lipsa de încredere, fie din lipsa de chef, se vor complace perpetuu în rolul pentru care au fost angajați.

Avand in vedere situațiile de mai sus, putem agrea ca fișa de post trebuie să fie una suficient de clară încât fiecare angajat să știe ce are de făcut și suficient de flexibilă încât să ofere oportunitatea de evoluție. Atenție, s-ar putea să existe roluri pentru care chiar business-ul sa își dorească să le păstreze în forma lor actuală.

În acest caz, dacă angajatul se dovedește competent și merituos, poate fi promovat sau se poate crea un alt post pentru el în cadrul companiei. Rolul inițial va rămâne neschimbat din punct de vedere al responsabilităților și pur și simplu veți angaja o altă persoană în locul lui.

Fișa postului este un simplu document, menit sa le ofere angajaților o descriere clară a responsabilităților lor lunare sau zilnice. O fișă a postului bine realizată trebuie sa conțină și termene limită de realizare a anumitor sarcini. De exemplu, pentru persoanele care se ocupă de contabilitatea lunară, fișa de post trebuie să specifice clar deadline-uri cum ar fi: data limită de transmitere a documentelor contabile, data limită a efectuării plăților către stat, data limită a plății salariilor etc.

Amintiți-vă că fișa de post nu este doar un document static. Prin urmare, orice schimbare în companie, în special cele globale, și modificări ale funcționalității angajaților, profilurile corespunzătoare ale posturilor ar trebui revizuite și actualizate împreună cu angajatul. În caz contrar, fișa de post va deveni un monument pentru angajat.

Published On: octombrie 12th, 2020 / Categories: Recrutare /