Un proces de recrutare optim este crucial în cadrul oricărei companii sau organizații. Un proces de recrutare început ,,cu stângul” poate avea consecințe neplăcute în cadrul tuturor departamentelor. De exemplu, recrutarea unei persoane nepotrivite pentru departamentul de vânzări va avea, pentru început, efecte negative în cadrul departamentului respectiv. Asta va afecta cifra de vânzări a întregii companii și, pe cale de consecință, și celelalte departamente. Astfel, practica procesul de configurare profil recrutat vă ajută în acest sens.

Atunci când apelați la ajutorul unei companii de recrutare, primul pas în proces va fi o întâlnire cu recrutorul/echipa de recrutare, alături de care veți configura un profil cât mai exact al viitorului coleg. Este vital ca la începutul fiecărui proces de recrutare, configurarea profilului recrutat să fie făcută cu cea mai mare atenție, pentru a vă asigura că angajați persoana ideală pentru acest rol. 

Configurarea profilului recrutat – definiție

Configurarea profilului constă într-un set de proceduri prin care se va defini viitoarea poziție în cadrul companiei, din punct de vedere al activităților implicate și al atribuțiilor sau cerințelor rolului. Configurarea profilului furnizează informațiile necesare pentru a identifica într-un mod cât mai facil viitorul angajat. Prin configurarea profilului, echipa de recrutare trebuie să înțeleagă care sunt principalele sarcini ale angajatului, cum se îndeplinesc acestea și care sunt aptitudinile pe care trebuie să le aibă acesta pentru a-și putea face treaba în mod corect. 

Procesul de configurare implică atât descrierea responsabilităților, cât și condițiile de muncă și calificările minime pe care trebuie să le aibă viitorul angajat pentru a-și putea îndeplini sarcinile. Cea mai simplă ,,unitate de măsură” a procesului de configurare o reprezintă fișa de post. Aceasta va descrie atât rolul angajatului în organigrama companiei, cât și task-urile acestuia. Este necesar ca fișa de post să fie aprobată de superiorul direct al viitorului angajat. 

Dacă rolul urmează să vină ca o adăugare la o echipă deja existentă, pentru configurarea corectă a profilului se recomandă să se apeleze și la colegii deja angajați. Informațiile obținute în urma configurării profilului pot fi verificate și cu aceștia. Această procedură vă asigură că informațiile sunt corecte și complete. 

Principalele elemente de care se ține cont în configurarea profilului sunt:

  • Cunoștințe minime necesare pentru rol (o anumită limbă străină, anumite skilluri tehnice, anumite studii absolvite, o experiență minimă de muncă etc.),
  • Aptitudini personale: spirit de echipă, interese, abilități de leadership,
  • Competențe dezirabile: anumite traininguri, specializări etc.

Etapele procesului de configurare profil recrutat

Odată realizată configurarea profilului, se poate apela la teste sau alte metode de evaluare pentru a măsura elementele de mai sus. 

Prima etapă a oricărui proces o reprezintă planificarea corectă. Asta implica inclusiv o strategie de recrutare care sa asigure ca angajatul recrutat are un rol bine delimitat in atingerea obiectivelor business-ului dumneavoastră. 

Atunci când colaborați cu o companie de recrutare, recrutorul (sau echipa de recrutare) se va asigura că procesul de configurare de profil recrutat este unul cât mai exact. Recrutorul va identifica rolul viitorului angajat în organigrama companiei, în cazul în care aceasta nu exista încă, și va elabora criteriile de selecție a candidatului ideal.

Organigrama va arăta structura exactă a organizației, modul în care rolul configurat interacționează cu alte roluri și locul viitorului angajat în cadrul companiei. Organigrama ar trebui să arate titlul fiecărei poziții, cine raportează către cine și felul în care rolurile comunică între ele. 

Configurarea incorectă a profilului recrutat înseamnă imposibilitatea de a atrage aplicanții potriviți și screeningul eronat al acestora. 

Unul dintre principalele obiective ale configurării de profil recrutat este pregătirea anunțului de recrutare, care la rândul lui ajută la angajarea persoanelor potrivite în companie. Cu cât este mai exactă configurarea profilului recrutat, cu atât mai simplă va fi redactarea unui anunț de recrutare care să atragă candidații potriviți pentru el. Dacă la anunțul de recrutare aplică un număr mare de candidați relevanți pentru rol, procesul de recrutare este semnificativ unul mai scurt. 

În plus, echipa unei companii de recrutare vă poate ajuta să evaluați și să îmbunătățiți procedurile de recrutare anterioare. Astfel, nu mai trebuie să treceți prin procesul de concepere a unei noi strategii de fiecare dată când recrutați pentru același rol. 

O echipa de recrutare competentă va ști de câți oameni este nevoie pentru rol. S-ar putea ca de multe ori, după discuția de configurare a profilului, să constatați că aveți nevoie de mai multe sau mai puține persoane decât credeați inițial. Recrutorii știu unde să caute candidații cu aptitudinile și competențele necesare, știu ce strategii să adopte și ce strategii să evite, cum să distingă între candidații potriviți și cei nepotriviți și cum să verifice compatibilitatea acestuia cu echipa din cadrul companiei.

O configurare de profil recrutat corectă ajută echipa de recrutare să identifice cea mai bună sursa de recrutare. De multe ori, se va ajunge la concluzia că sursa cea mai bună o reprezintă chiar compania-client. Pe scurt, s-ar putea ca o întâlnire cu un recrutor specializat să vă ducă la realizarea că persoana cea mai potrivită pentru un anumit rol ar putea fi recrutată chiar din cadrul companiei. Această metodă v-ar ajuta să economisiți timp prețios atât din procesul de recrutare, cât și din perioada de inducție a viitorului angajat. 

Pentru ca procesul de recrutare să aducă rezultate maxime și să vă ajute să găsiți cei mai buni candidați, nu este suficientă configurarea corectă a profilului. Este important și să existe o analiză a procesului de recrutare, pentru a vedea dacă și în ce fel acesta se aliniază cu obiectivele companiei dumneavoastră. De asemenea, este foarte important să vă asigurați că fiecare persoană implicată în proces își cunoaște bine rolul. 

Etapele procesului de recrutare sunt interconectacte. Un proces de recrutare necorespunzător, are drept consecințe directe o rentabilitate scăzută a efortului și bugetului de recrutare. Este evident că acest lucru ar fi in detrimentul companiei. O echipă de recrutare eficientă înseamnă în primul rând o recuperare rapidă a investiției făcute în procesul de recrutare. 

Concluzie

Procesul de recrutare poate fi unul lung, anevoios și mai ales costisitor din punct de vedere al resurselor. Atunci când externalizați aceste servicii unei companii specializate vă asigurați că veți angaja exclusiv candidați specializați care să aducă plusvaloare companiei dumneavoastră și că veți minimiza costurile. Procesul de configurare profil recrutat este doar primul pas pe care o companie de recrutare îl face pentru a vă găsi acești super-candidați. 

Vizitează blogul nostru și citește mai multe informații despre procesul de recrutare și cum găsești cei mai buni angajați. Vizitează și pagina de servicii, pentru a descoperi cum te putem ajuta să eficientizezi procesele de angajare, inducție sau retenție, în vederea consolidării unei echipe performante.

Published On: octombrie 12th, 2020 / Categories: Recrutare /